Història i independència 3

Però teníem institucions? Érem un “país”?

És clar, fins el 1714, sí. Teníem les Corts des del segle XIII que governaven juntament amb el monarca i, com a òrgan legislatiu, van fer diferents lleis  (us recomano aquest capítol de la Viquipèdia). Per entendre’ns, era el primer parlament català i també el primer a Europa occidental. Es van establir els usatges de Barcelona com a model únic de norma jurídica, i va ser el primer codi escrit d’Europa. Fins i tot es van escriure unes lleis marítimes (Llibre del Consolat del Mar) que van ser adoptades per tot el Mediterrani.

La Generalitat es va crear el 1298 com un organisme delegat de les Corts, recollia impostos i tenia cura que s’executés el que es decidia a les Corts, és a dir que seria el “poder executiu”. També hi havia institucions municipals a ciutats importants, com el Consell de Cent a Barcelona. No he pogut trobar cap òrgan concret que exercís el poder judicial, però pel que he llegit de l’Edat Mitjana en general, sembla que el poder judicial es barrejava amb el legislatiu.

No sé a vosaltres, però a mi al col·le em feien repetir que els tres poders del govern eren el legislatiu, l’executiu i el judicial… Si ja en teníem des de feia segles i era diferent del que es decidia a territoris veïns…devíem ser alguna cosa, oi? I a més una cosa diferent de les del voltant. I aquest “govern” o aquestes “institucions” no va desaparèixer, recordem-ho, fins al Decret de Nova Planta, el 1714. Queda clar, doncs, que som alguna cosa diferent de la resta des de 988 fins a 1714 i només depeníem de nosaltres mateixos.

6 comentaris

Filed under Uncategorized

6 responses to “Història i independència 3

  1. Aquesta és la part de la història que tenia més clara, però sempre és bo fer memòria..

  2. Molt aclaridor!!! Jo, al contrari que en Miki, no la tenia massa clara aquesta part de la història, així que va bé aprendre’n més.
    Per cert, un dia que no em connecto a la blogosfera i quasi em perdo. Quin ritme!!

  3. Això va bé, cada vegada trobo més encertada la idea que vares tenir de fer aquesta nissaga de post històrics (de recordatori(.

    Ja havia llegit això de que Catalunya té el Parlament més antic d’Europa. I diuen que no ens hi podem quedat?

Deixa un comentari