Història i independència 7

Guerra de Successió (1701-1714)

Ja ens ho sabem, el rei mor sense descendència i s’ha de triar nou rei, i va i nosaltres donem suport a un candidat diferent del que vol Castella. Carles d’Àustria, el que a nosaltres ens agradava, versus Felip d’Anjou, el que agradava a Castella. Ja tenim la guerra llesta.

A la guerra vam tenir l’ajuda dels anglesos, que volien assegurar que l’equilibri de poders a Europa es mantenia, de manera que França no tingués un poder hegemònic. El nostre pretendent, però, va adquirir més poder en heretar uns territoris i per tant, per a Anglaterra ja no era important que guanyés l’austríac, ja que el predomini a Europa era en aquell moment precisament austríac. I ja l’hem feta bona: Gran Bretanya deixa d’intervenir a la guerra. Felip V s’instal·la al tron i ara Catalunya lluita sola en contra de Felip, a la desesperada, sobre tot per defensar els seus privilegis constitucionals. Allò va acabar amb el setge i assalt a Barcelona l’onze de setembre de 1714.

Amb el Decret de Nova planta es dissolen les institucions de govern del Principat: les Corts, la Generalitat, el Consell de Cent i els altres consells municipals. El que era Catalunya deixa de ser, i és assimilada a l’uniformisme administratiu, judicial i fiscal castellà. El rei imposa un capità general com a governador de Catalunya i s’inicia un període de repressió militar, lingüística i cultural, amb la prohibició del català, el tancament de la Universitat de Barcelona i la construcció d’una ciutadella per vigilar la ciutat de Barcelona, no fos que es revoltés.

Ja ens ho poden vendre com vulguin, el 1714 vam ser conquerits, i ens ho van deixar ben clar.

Cal dir que els anglesos són conscients de la seva traïció, i “el cas dels catalans” va causar gran rebombori i va suposar moltes crítiques a la monarquia britànica. Per exemple, aquest escrit que va aparèixer a Londres el 1714, “The case of the catalans considered”, deia: “Abandonarem un poble fidel, l’únic crim del qual consisteix a haver-se adherit a nosaltres (…) Ha de ser sacrificat aquest poble a la còlera del qui és ara el seu rei? No seria la seva sang un monument a la nostra crueltat? (…) Tot això toca el cor de tot ciutadà britànic generós quan considera el cas dels catalans (…) Si aquell poble és abandonat i perdut, no mereixem la censura de tothom com a autors de la seva ruïna? El mot “catalans” no serà sinònim de la nostra deshonra?”

Aprofito per fer propaganda d’un llibre que no he llegit, “Victus“. Se situa a Barcelona durant la guerra i el setge, i barreja fets històrics amb la vida personal inventada dels seus protagonistes. Jo només de sentir entrevistes amb l’autor per la ràdio ja em venen ganes de llegir-lo… es veu que el setge va ser espectacular. Com és que no tenim 300 pel·lícules sobre la guerra de successió? Tanta guerra civil i tant de Franco, i del 1714 en sabem ben poca cosa!! Què va fer i deixar de fer Casanoves? Qui era Villarroel? Per què el poble es va capficar a seguir endavant amb aquesta guerra suïcida?

12 comentaris

Filed under Uncategorized

12 responses to “Història i independència 7

 1. Continua il·luminant-nos. Està clar que vam ser conquerits, així que ara no demanem la independència, sinó que ens tornin el que era nostre!!

 2. Per molt traïdors que siguin els anglesos, els francesos sempre cauran pitjor, molt pitjor

 3. Espero què, en breu, els anglesos ens donin un cop de ma internacional amb la nostra Independència.

  No vàrem escollir malament, senzillament els anglesos es varen retirar i per a Catalunya va ser impossible resistir la potència dels exèrcits francesos i castellans.

  Així i tot, el teu Post crec que cau en greus errors històrics, arreu dius Castella, Castella i Castella. Segons Esperanza Aguirre Espanya existia fa 3.000 anys.

  • I més i tot: els dibuixos de les coves d’Altamira representen el toro de Osborne.

   • Llavors Adam i Eva també eren espanyols?

    • Adam i Eva eren uns irresponsables que van fer una nefasta inversió amb el tema de les pomes (clarament buscaven rendibilitat electoral, no econòmica) i per culpa de la seva mala gestió van pringar ells i les generacions futures. Sí em sembla que donen el perfil d’espanyols 😉

  • Que un personatge públic com Esperanza Aguirre digui dues barbaritats tan grans com que “Catalunya mai ha estat independent” i que “Espanya té 3000 anys d’història”, que tingui la barra de demanar que sigui això el que s’ha d’ensenyar als nens i que ningú li faci demanar disculpes públicament després de documentar-la i explicar-li quatre coses d’història és una vergonya. Me n’alegro que estiguem en procés de separació. Només espero que els polítics catalans no siguin mai tan incultes. Una de les primeres lleis hauria de ser que els polítics tinguessin mínims coneixements d’algunes coses per ser millors diplomàtics…la història hauria de ser la primera assignatura!

 4. Seguint el que suggereix en Tomàs, em fa l’efecte que els anglesos ens donaran un cop de ma, els alemanys també i fins hi tot els francesos poden ser comprensius amb la causa.

  Anirem veient com va el tema…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s