Va, doneu-me la mà que anem a creuar el carrer. Ja la veieu? La primera vegada que jo la vaig veure no la recordo, és com si l’edifici sempre hagués existit a la meva memòria, igual que els meus pares o els meus germans. Però sí que recordo un cop quan era petita com vosaltres que des del cotxe em van dir que potser mai la veuria acabada. Sempre que hi pensava, els meus ulls d’infant es transformaven en miralls líquids, a punt de trencar-se, i amb aquell esperit que només teniu els nens em consolava imaginant-me morir i veure-la acabada des del cel.
Veieu a dalt? Les dues torres més grosses no hi eren, ni tampoc les quatre de la façana de la Glòria. Quan jo era petita, i durant molts anys la gent en veure només les altres torres creia que eren les portes principals. Entrem per aquí, fem una volta al claustre. Veieu quants peregrins? Gent de tot el món ve a veure la basílica, aquesta era la intenció de Gaudí.
El dia que la Sagrada Família em va captivar no el recordo, però el dia en què la van declarar basílica, sí. Aquell dia va venir el Papa, el “de broma”, que dèiem sempre a casa. Ho dèiem perquè de petita a mi em semblava entendre això, en comptes de Roma, i em semblava la mar de normal: el meu papa era el de veritat. No calia que vingués però ens va fer il·lusió que fos la persona més important de l’Església qui inaugurés la nostra església preferida, la que per nosaltres és la més important. Vam anar tots pels volts del temple, on hi havia cadires i pantalles des d’on vam seguir la cerimònia, i fins i tot vam sortir per la tele ensenyant senyeres i estelades! El Papa va parlar en la nostra llengua moltes vegades i va explicar l’obra de Gaudí i la seva intenció en construir-la, apuntant amb les torres cap al cel, fent que l’home es fixés en la bellesa de la natura per així tornar a l’origen, que és Déu.
Però a part de la visita, el que recordaré sempre és l’efecte que em va fer aquesta imatge de l’interior. Atureu-vos aquí un segon. La càmera entrava per on som nosaltres ara, des de la porta del Pare Nostre descobria per primera vegada al món en tot el seu esplendor aquest bosc de columnes i estrelles amb reflexos de mil colors i d’alçada i profunditat inacabables… ara i aquí, igual que aquell dia i cada cop que vinc, em quedo sense paraules. Això és una meravella i la tenim a una passejada des de casa. Em fareu un favor i quan sigueu àvies com jo portareu els vostres néts a visitar-la? Tot el que us he d’ensenyar és aquí dins.
Si, portaré als nets que no tindré a veure-la, però no penso pagar 12€ per persona, ens ho mirarem des de fora.
Tinc una sensació ambivalent amb la Sagrada Família…
Jo tampoc en tindré, haha, per això he fet l’entrada! Visca la literatura que ens permet viure altres vides!
Home, jo hi he anat sempre en dies de portes obertes i suposo que a partir d’ara alguns dies hi faran missa, és qüestió de saber quins són els horaris i colar-s’hi. De tota manera, un cop cada cinc anys no em faria res pagar una mica per ajudar a la seva construcció. Esperem que no siguin tan espavilats com els dels peatges i segueixin cobrant un cop finalitzada l’obra.
És preciosa, no ho discutiexo, però podrien fer un preu especials per catalans o barcelonins, no? No sé, un preu simbòlic de dos euros, com a mooooolt. Mentre no baixin, jo també me la miraré des de fora. Total, no crec que per molt que pagui la vegi il·luminada com aquest passat diumenge…
A mi em semblaria bé que cadascú pagués la voluntat, no sé, amb un mínim de 50 cèntims…
Pel que fa als llums, si hi vas al matí no caldrà cap llum. Fins al final de la cerimònia els llums no els van engegar, tots els colors que es veien eren dels vitralls i dels mosaics del sostre!! Les llums són una espècie de cosa rara enganxada a les columnes amb forma rodona i pinta de venir d’un altre planeta, més per fer ambient que per il·luminar (ja m’hi acabaré acostumant…)
Doncs a mi no em fa res pagar-los… (de tant en tant!!) Potser és per defecte professional que no m’importa!! Em fa més ràbia pagar els 7 euros q val anar al cine…
La veritat és que diumenge va ser emocionant!!! 🙂
Quan tornis de la visita ens encomanaràs una febre difícil de baixar, haha! Doncs al cine en fan una ara que… 🙂
He viscut quasi 30 anys a tocar de la Sagrada Família i per a mi forma part de la meva infantessa i joventut. Recordo que de petits ens hi colàvem per voltar arreu de les obres i pujar per les escales fins a les torres. Per a mi ha estat un lloc més on jugar, a l’igual que el parc del costat on vaig aprendre a patinar i a anar en bici.
Des de fa uns anys, la Basílica és del turistes. És impressionat el nombre de turistes que hi arriben a entrar.
Atès que aquest post va del Temple i no d’altres temes, solament dir que me l’estimo perquè l’he vist des de petit gairebé a diari.
Estic d’acord, ha sigut envaida, però això li ha passat a tota la ciutat: al gòtic, al born, a les botigues del centre… A mi no em molesten els turistes, suposo que perquè al 92 encara era molt petita i ja m’és natural! Siguem pràctics: gràcies als turistes potser la veiem acabada!
Aquest post va d’altres temes però no pretenia que fossin tema de conversa, es queden a dins meu, com la fantasia de tenir néts algun dia! Escric sense cap pretenció, només ho faig perquè és el que em surt…de fet tot el Reflexionem-hi podria ser una llibreta de pàgines quadriculades desada en un racó secret de casa com pasava fa anys, però així el trobo molt més divertit i llegir els votres comentaris em fa continuar escrivint. Així que gràcies!!!
Una mica en la línia del teu darrer comentari al meu bloc: no en faré cap de poc respectuós. (empasso saliva)
‘En tout cas’, l’església és polida, que diuen alguns de més orientals que ‘naltros’.
🙂 🙂 🙂 Gràcies!
😦 😦 😦 Perdó!
No acabo d’entendre això que requi tant pagar per entrar a veure una magnífica obra d’arquitectura… Que no paguem quan anem de guiris i visitem catedrals, basíliques, museus, etc. de foranes terres?
Rectifico: sí que ho entenc… però em quedo amb la meva reflexió… No vull tenyir d’un altre color aquest verd tan llampant que ens acull…
A mi personalment em costa entendre que s’hagi de pagar una església catòlica (vull dir quan viatjo, la Sagrada Família està en construcció, és un temple expiatori i tota la pesca, així que ja s’enten) Entenc que els fons vagin a conservar el centre, pagar la llum, etcètera, i el que sobra estic segura que va per una bona causa, però un temple catòlic és per anar a resar, perquè es pot resar a tot arreu però no com davant d’un Sagrari, per tant és bastant lleig fer pagar. Una altra opció que també he vist viatjant és posar a l’entrada una gran guardiola (he, és una urna, però en el fons…) amb un gran cartell explicant els diners que costa mantenir-la oberta i la recomanació de donar alguna cosa perquè pugui seguir oberta. Això em sembla millor.
No sé definir què sento per aquest monument perquè sóc de poble. Per tant, ara treure la mala llet “pija”. Tinc la sort de poder gaudir de monuments més naturals gratuïtament. És la sort de viure a tocar del Parc Natural del Massís de Garraf. Que si fa no fa és el mateix.
La Sagrada Família ens la van fer gaudir realment el profe de literatura catalana de COU (com que ja m’han fet de l’era d’en Dark Vather!) en una ruta modernista per Barcelona. Hi vam pujar a peu i ens va fer adonar del simbolisme de l’arquitecte. Subirachs ja havia començat a fer feina i recordo que no em va acabar d’agradar. Se’m fa difícil de veure-la coberta.
També em ve al cap la reacció que va tenir Fellini quan l’hi van portar. Va reconèixer que feia por.
No vull desviar el tema, però no estic d’acord amb la declaració de Carod-Rovira. No crec que faci aprendre o que la gent parli més el català perquè hagi pronunciat alguns paràgrafs en català. Els Borbons també ho fan des de fa temps i no crec que es mereixin un premi per al foment lingüístic.
En fi, per fer-nos-ho mirar entre tots plegats!
Pijete, hehe! És tan estúpida la declaració com la de Rajoy. Això al català no li fa ni bé ni mal, però als catalans que l’escoltàvem ens va fer il·lusió…