Ja no em poden suspendre (però em poden deixar sense feina)

Ja no em poden suspendre (però em poden deixar sense feina) - En primer lloc, confesso que el bel•licisme que apareix en aquest fotolog, en contra de l’ortografia, és sols el reflex de la meva manca de coneixements en aquest tema, d’una banda per falta d’interès, i de l’altra per pura falta de memòria. És a dir, que parlant clar, les meves idees “antiortogràfiques” estan [b]motivades per la pila de faltes que faig[/b]. <BR> <BR>Aclarida la realitat, passem a la fantasia. Què passaria si jo pogués modificar alguna cosa de les que l’avi Pompeu va decidir? (Jo canviaria tot el sistema, però com que això no serà possible...) <BR> <BR>Primer cas: <BR>Tenim una única grafia per a sons diferents. Així escrivim [i]examen[/i] amb ics igual que [i]xocolata[/i] o [i]explicar[/i]. Proposta: [i]egzamen[/i], [i]xocolata[/i], [i]eksplicar[/i]. <BR> <BR>Segon cas: <BR>Tenim diferents grafies per a un sol so. Així les esses sonora i sorda per exemple, tenen diferents grafies cadascuna: s-,c,ç,ss per la sorda i z,s per la sonora. Proposta: [i]çopa[/i], [i]çeba[/i], [i]plaça[/i], [i]caçola[/i], i [i]caza[/i], [i]zoo[/i], [i]enzim[/i]. <BR> <BR>Tercer cas: <BR>Conservem grafies que fa un temps tenien un sentit però que ara ja no. Proposta: eliminem la ela geminada (“re-confesso” que no he investigat si hi ha algú que encara la digui, en aquest cas no me la carregaria). Eliminem la hac. <BR> <BR>Quart cas: <BR>Utilitzem la dièresi en vocals que volem remarcar que són tòniques quan l’accent no es pot posar perquè no seguiria la norma. Però en d’altres casos fem la vista grossa, com per exemple amb els diacrítics (ah, però és que és per distingir...Sí, sí, però oi que no segueixen la norma?) Proposta: utilitzem l’accent on calgui, coll***! Així doncs, [i]veíns[/i], [i]raím[/i]. Conservarem la dièresi per als diftongs creixents. <BR> <BR>Cinquè cas: <BR>Decidim que algunes consonants no poden seguir algunes vocals. Així el so [k] el fem amb ca, que, qui, co, cu. Això és perquè si posem ce, ci pronunciem [se,si]. Però perquè ens hem de complicar així la vida? Proposta: [k] ca, ce, ci, co, cu com en [i]cilo[/i], [i]places[/i]. [s] [i]çinema[/i], [i]plaçes[/i]. Tres quarts del mateix amb la ge i la jota. Conservem la ge per al so velar i la jota per al palatal: [i]jimnàs[/i], [i]hagem[/i]. <BR> <BR>Observacions: a/e, o/u, b/v conservat en honor als que tenen la sort de fer la distinció. (cagum...) <BR>Altres observacions: més idees en altres fotologs. <BR>Més observacions: s’admeten comentaris crítics. Jo ja he descobert un problema en el tema de les esses: a final de paraula, sordes o sonores?? El naç, el naz allargat?? BUFA <BR> - Fotolog

En primer lloc, confesso que el bel•·licisme que apareix en aquest fotolog, en contra de l’’ortografia, és sols el reflex de la meva manca de coneixements en aquest tema, d’’una banda per falta d’’interès, i de l’’altra per pura falta de memòria. És a dir, que parlant clar, les meves idees “antiortogràfiques” estan motivades per la pila de faltes que faig.

Aclarida la realitat, passem a la fantasia. Què passaria si jo pogués modificar alguna cosa de les que l’’avi Pompeu va decidir? (Jo canviaria tot el sistema, però com que això no serà possible…)

Primer cas:
Tenim una única grafia per a sons diferents. Així escrivim examen amb ics igual que xocolata o explicar. Proposta: egzamen, xocolata, eksplicar.

Segon cas:
Tenim diferents grafies per a un sol so. Així les esses sonora i sorda per exemple, tenen diferents grafies cadascuna: s-,c,ç,ss per la sorda i z,s per la sonora. Proposta: çopa, çeba,plaça, caçola, i caza, zoo, enzim.

Tercer cas:
Conservem grafies que fa un temps tenien un sentit però que ara ja no. Proposta: eliminem la ela geminada (“re-confesso” que no he investigat si hi ha algú que encara la digui, en aquest cas no me la carregaria). Eliminem la hac.

Quart cas:
Utilitzem la dièresi en vocals que volem remarcar que són tòniques quan l’’accent no es pot posar perquè no seguiria la norma. Però en d’’altres casos fem la vista grossa, com per exemple amb els diacrítics (ah, però és que és per distingir…Sí, sí, però oi que no segueixen la norma?) Proposta: utilitzem l’’accent on calgui, coll***! Així doncs, veíns, raím. Conservarem la dièresi per als diftongs creixents.

Cinquè cas:
Decidim que algunes consonants no poden seguir algunes vocals. Així el so [k] el fem amb ca, que, qui, co, cu. Això és perquè si posem ce, ci pronunciem [se,si]. Però per què ens hem de complicar així la vida? Proposta: [k] ca, ce, ci, co, cu com en cilo, places. [s] çinema, plaçes. Tres quarts del mateix amb la ge i la jota. Conservem la ge per al so velar i la jota per al palatal: jimnàs, hagem.

Observacions: a/e, o/u, b/v conservat en honor als que tenen la sort de fer la distinció. (cagum…)
Altres observacions: més idees en altres fotologs.
Més observacions: s’’admeten comentaris crítics. Jo ja he descobert un problema en el tema de les esses: a final de paraula, sordes o sonores?? El naç, el naz allargat?? BUFA

el 27 mayo 2008

Anuncis

1 comentari

Filed under Uncategorized

One response to “Ja no em poden suspendre (però em poden deixar sense feina)

 1. Aranel_eowyn el 30/05/2008

  Gent, fans, amics, fotologuers… després de l’Antònia d’aquesta nit me’n vaig a la capital de l’Imperi veí a veure una exposició SUPERHIPERMEGA OSEA CHUPIGUAY (uui, i encara diria més…) de troballes arqueològiques al fons del mar, d’Alejandria i altres pobles que hi havia al costat. Estic emocionada i commocionada, hauré de corregir tres mil exàmens a l’AVE, i no podré renovar el fotolog ni posar-vos comentaris als vostres….però vos estim a tots igual. Dilluns factures…no m’espereu fins dimarts!
  Calanuria el 29/05/2008

  sí, segurament vindré amb es cotxo….demà quedem entesos!!!

  i arriba un dia que sa vida és un teatre que se diu felicitaaaaat
  Calanuria el 29/05/2008

  MARIAAAAAAAAAAAAAA, CARMEEEEEEEEEEEE, JAUMEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!

  ei, com quedem demà?
  Nurietus el 28/05/2008

  Joder Maria…Qualsevol diu res amb tot això que has posat…jaja
  Calanuria el 28/05/2008

  Pilar…..que jo sàpiga…..aquí ningú fuma.
  Stel_ada el 28/05/2008

  NO FUMEM!!

  Ara que he fet progressos en el terreny lingüístic m’hi vols declarar un cop d’estat i capgirar-lo tot?

  SÍ HOME!!! xD
  Calanuria el 28/05/2008

  Maria Fabra dixit.

  PD…s’acosta el wa yeah!!!
  Moskatec el 27/05/2008

  Maria:

  El problema -lingüístic- de base és que tu ets light i jo heavy. A banda d’això, coincideixo amb tu en el tema de les dièresis i els diacrítics: la cosa no acaba de rutllar.

  Pobre Pompeuet! Aix, si reviscolés!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s